Elektrisch koken

Denkt u er ook over na om over te stappen van gas naar elektrisch koken? Elektrisch koken is niet alleen zuiniger en dus goedkoper, maar ook veel veiliger. Zeker met (kleine) kinderen in huis of wellicht juist voor oudere mensen. Daarnaast is het tegenwoordig ook heel makkelijk om de temperatuur goed te regelen. En bovendien is het de bedoeling dat Nederland in de toekomst gasvrij is!

Een keramische kookplaat of koken op inductie? Keramische kookplaten hebben een aantal elektrische verwarmingselementen met daaroverheen een glasplaat. De verwarmingselementen kleuren rood zodra ze zijn opgewarmd. Afhankelijk van de kookplaat (merk en type), duurt dit ongeveer één tot twee minuten. Bij een inductie kookplaat worden de pannen zeer snel verwarmd door een magnetisch veld. De kookplaat zelf warmt daarom nauwelijks op. Hiervoor heeft u wel speciale pannen met een magnetische bodem nodig.

Voordelen keramische kookplaat
✔ Veiliger dan gas (geen openvuur).
✔ Goed en snel schoon te maken.
✔ Bruikbaar voor alle pannen.
✔ Goedkoper in aanschaf.

Nadelen keramische kookplaat
Hoger stroomverbruik (gehele kookzone wordt verwarmd) .
Andere manier van koken.
Wordt langzamer warm dan inductie, maar de blijft wel langer warm (ook nadat de kookplaats is uitgezet).
Er is mogelijk een extra kookgroep in de meterkast noodzakelijk.

Voordelen inductie kookplaat
✔ Veiliger dan gas (geen openvuur).
✔ Goed en snel schoon te maken.
✔ Zuinig (goedkoper) in energieverbruik, omdat kookplaat zelf niet warm wordt.
✔Automatische uitschakelfunctie, zodra de pan wordt weggehaald.
✔ Temperatuur sneller te regelen (pannen worden snel warm).

Nadelen inductie kookplaat
Enkel geschikt voor pannen met een ferro-metalen basis (magnetische bodem).
Kwaliteitsinductieplaten zijn vaak duurder.
Er is mogelijk een extra kookgroep in de meterkast noodzakelijk.

Perilex-aansluiting
Een inductiekookplaat of keramische kookplaat gebruikt een aparte aansluiting; een zogenaamde Perilex-aansluiting. Perilex is een 3-fasen spanning stekkersysteem, speciaal voor het aansluiten van elektrische apparaten met een hoog vermogen (die niet op één losse eindgroep aangesloten kunnen worden). De Perilex wandcontactdoos moet in de keuken worden gemonteerd, zodat de kookplaat met de perilex-stekker kan worden aangesloten. Perilex is verkrijgbaar in een 16 en 25 ampère uitvoering. In woningen wordt de 16 ampère variant het meeste toegepast.

Heeft u al een keuze gemaakt?
Wij adviseren u niet alleen graag bij de overstap naar elektrisch koken, maar ook bij het vervangen van andere keukenapparatuur. Neem gerust contact met ons op.